Scholing gastouders – Th. Gordon

Scholing gastouders – Th. Gordon

Gastouderbureau Goedteplak heeft voor haar gastouders in samenwerking met Sigrid Bax van Effect4all twee workshop avonden georganiseerd m.b.t. communicatie met kinderen volgens de Thomas Gordon methode. De opkomst was beide avonden prima (75%) en de scholing werd ook gewaardeerd door de gastouders.
Hieronder voor u nog een stukje van de hand van Sigrid Bax zodat u enig idee heeft wat uw gastouder aangeboden is.

Maandag 8 mei en dinsdag 12 juni 2017 hebben de gastouders van Goedteplak twee workshops gevolgd over communicatie met kinderen.
Interessante workshops waarbij gastouders vooral bewust werden van de invloed van hun communicatie op het gedrag van het kind. Door bewustwording van psychologische effecten van verschillende vormen van communicatie  en het toepassen hiervan krijgen gastouder(ouder) en kind meer begrip voor elkaar. Dit resulteert in meer respect, rust en harmonie in huis.

Veel gastouders ontdekten dat zij veel van deze vaardigheden al beheersten, maar velen ontdekten ook extra vaardigheden die kinderen snel rustig kunnen maken wanneer het kind met “een probleem” zit of erg boos is.
Een kind met een probleem of een boos kind heeft veel emoties en kan (door een emotioneel vol hoofd) op dat moment niet rustig nadenken over een oplossing van zijn probleem.
Door het zgn. ‘actief luisteren’ van de gastouder(ouder) ontlaadt deze emotie. Daarna is een kind wél instaat rustiger te reageren en eigen oplossingen te bedenken. Van het ‘zelf eigen problemen oplossen’ groeit het kind, krijgt het meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Bovendien wordt het rustiger voor de (gast)ouder!
Voor ouders:
Een fijne relatie met je kinderen gebaseerd op écht contact, verbinding en plezier, dat wil elke ouder. Toch voel je je als ouder soms gefrustreerd en machteloos door het gedrag van je kinderen. Jonge kinderen willen niet altijd luisteren, laten hun spullen slingeren of er is strijd aan tafel over het eten. Oudere kinderen zitten soms urenlang te gamen, zijn vergroeid met hun mobieltje en steeds bezig met social media. Of ze zijn het zo oneens met jou als ouder dat het leidt tot fikse ruzies. Vaak zet je als ouder een beloning in of je dreigt met straf opdat je kind zich ‘beter’ gaat gedragen. Tot het niet meer werkt…….. Andere ouders zijn juist (te) toegeeflijk en stellen eigenlijk geen of onvoldoende grenzen meer.

Voor meer informatie over de principes van de Gordon methode en cursussen, kunt u o.a. terecht bij Sigrid Bax van Effect4all  (www.effect4all.nl) 

Reageren is niet mogelijk.